Arta de a cuceri simetria… oaselor coxale

Articol aparut in Agenda (Timisoara), 15.03.2003

Sorin Iga, preşedintele Societăţii Române de Yumeiho ®, ne prezintă câteva din secretele terapiei cu acelaşi nume.
În Timişoara funcţionează de câţiva ani Societatea Română de Yumeiho®, dar puţini sunt cei care ştiu ce este Terapia Yumeiho® şi în ce cazuri se recurge la aceasta. De la cei specializaţi în domeniu am aflat că, printr-o tehnică asemănătoare masajului, Terapia Yumeiho® ne “ia” durerile de spate sau cele ale muşchilor, bazându-se pe principiul (re)dobândirii simetriei oaselor coxale, ale bazinului.

De multe ori ne doare spatele pentru că am stat prea mult pe scaun la birou sau în faţa calculatorului. V-aţi întrebat vreodată de ce ducem plasele încărcate cu aceeaşi mână şi de ce purtăm geanta pe umărul opus? Chiar şi unele organe interne ne pot crea neplăceri dacă stăm prea mult într-o anumită poziţie, de cele mai multe ori incorectă. Chiar şi acum, când scriu aceste rânduri, coloana mea vertebrală stă curbată pentru că nu pot (sau nu încerc destul) să-mi corectez poziţia, iar după ceva timp simt chiar o durere surdă.

Toate acestea pot fi explicate şi prin asimetria oaselor coxale, ale bazinului, care, statistic vorbind, numai la două persoane dintr-o mie sunt simetrice. Asimetria oaselor coxale provoacă o curbare patologică a coloanei vertebrale, ceea ce duce la o distribuţie inegală a greutăţii corpului pe cele două membre inferioare, la contracţii musculare prelungite, poate duce la o “uzură” prematură a articulaţiilor, la o circulaţie sanguină deficitară. Prin aplicarea terapiei coxale se urmăreşte păstrarea sau redobândirea simetriei bazinului, a verticalităţii corpului uman, precum şi diminuarea sau îndepărtarea suferinţelor fizice.

Dl Sorin Iga, preşedintele Societăţii Române de Yumeiho®, care îşi desfăşoară activitatea la Timişoara, spune că o mare parte a bolilor îşi au originea în distribuţia defectuoasă a greutăţii la nivelul membrelor inferioare, în tulburarea stării musculaturii, a articulaţiilor, a sistemului nervos şi circulator. Terapia coxală sau Yumeiho® constă într-o succesiune de acţiuni manuale executate asupra corpului uman în scopul redobândirii simetriei funcţionale şi ameliorării stării de sănătate. Este compusă dintr-o tehnică specială de masaj derivată din tehnicile chinezeşti TUI – NA, din tehnici de manipulare osteo-articulare şi din manevre de presopunctură.

Pacienţii care se prezintă la terapeuţii Societăţii Române de Yumeiho® sunt fie trimişi de medici care colaborează cu asociaţia, fie vin din proprie iniţiativă. Aceştia din urmă sunt trimişi să obţină avizul medicului de familie sau al medicului specialist, în care să se specifice clar diagnosticul pacientului. Apoi, în baza diagnosticului, se aplică viitoarea conduită terapeutică. Yumeiho® se bazează pe acţiuni manuale asemănătoare masajului şi cuprinde aproximativ 100 de manevre executate pe corpul pacientului. Din multe puncte de vedere se aseamănă cu terapia aplicată în osteopatie (care constă în aplicaţii manuale la nivelul articulaţiilor corpului), deosebirea constând în importanţa acordată poziţiei oaselor bazinului şi centrului de greutate a corpului uman.

Prin aplicarea Terapiei Yumeiho® s-au obţinut rezultate deosebite în prevenirea şi tratarea bolilor articulare ale coloanei vertebrale, ale membrelor inferioare, atât de origine reumatismală, cât şi post-traumatică (după un accident, de exemplu), tulburări de statică a coloanei vertebrale (cifoză, scolioză, lordoză etc.). “Trebuie menţionat că prin această terapie nu pot fi tratate boli infecţioase acute sau cancer, nici o maladie în fază acută”, precizează Sorin Iga, pentru a evita posibilele dubii.

“Aplicaţii militare”
Între 1991 şi 1999, Terapia Yumeiho® a fost studiată la Centrul de Cercetări Ştiinţifice al Aviaţiei Militare din incinta Spitalului Militar din Moscova, unde terapia a fost aplicată cosmonauţilor şi piloţilor. Prin natura meseriei lor, aceştia sunt supuşi unei forţe gravitaţionale extrem de puternice, care, în timp, degradează articulaţiile coloanei vertebrale. Concluziile studiului vorbesc de la sine: s-a observat reducerea leziunilor la nivelul coloanei vertebrale (osteocondroză), precum şi ameliorarea funcţiilor sistemului nervos vegetativ la piloţii care au fost supuşi terapiei.

Calea spre armonie

Instruirea celor care doresc să ştie mai multe despre Yumeiho® (care înseamnă “calea spre armonie”) sau chiar să o practice presupune mai multe niveluri de pregătire, 7 în total. La nivelurile 1 şi 2 se situează începătorii, care nu au drept de practică terapeutică. De la nivelul 3 se poate practica Yumeiho®, autorizarea terapeuţilor şi acordarea diplomelor realizându-se doar de către Institutul Naţional de Medicină Preventivă Practică din Tokyo, condus de maestrul Masayuki Saionji. Doar 10 persoane din întreaga lume au reuşit să atingă nivelul 5, printre care se numără şi Sorin Iga, nivelurile 6 şi 7 nefiind încă atinse de nimeni (in 2003).

Sorin Iga a urmat pentru prima dată un curs de iniţiere în Yumeiho® la Bucureşti, în 1994, an în care Masayuki Saionji a venit în România pentru prima oară. De atunci, a frecventat cursuri atât în ţară, cât şi în străinătate şi a predat, la rândul lui, în Croaţia, Iugoslavia sau Bulgaria. Pasionat de mic de cultura chineză, el a învăţat limba esperanto şi astfel a reuşit să afle cât mai multe despre poporul chinez. Cunoaşterea acestei limbi îi este de mare folos şi acum, deoarece la congresele internaţionale şi la toate întâlnirile “discipolilor” lui Saionji limba de comunicare este esperanto. În vara acestui an (2003), are loc la Oradea un Congres Internaţional de Yumeiho®, la care participă şi maestrul Masayuki Saionji şi care va face o vizită “de lucru” şi la Timişoara, ne promite dl Sorin Iga.

Scurt istoric

Deşi este de dată relativ recentă, istoria Terapiei Yumeiho® este una extrem de interesantă. În aproximativ 50 de ani de la descoperirea ei, a ajuns să fie practicată în prezent în peste 70 de ţări din lume.

În jurul anilor ’50, maestrul japonez Shuichi Ohno Hidegatsu face o călătorie în China pentru a studia pictura şi scrierea caligrafică chineză. Aşa ajunge la celebra mănăstire Shaolin (Shaolin înseamnă “pădurice”) unde se găseau documente antice, scrise în vechea caligrafie chineză. Pe lângă această descoperire, Hidegatsu mai află ceva la fel de interesant. El a fost surprins să constate că în mănăstire existau, pe lângă preoţi şi călugări, câteva persoane care se ocupau de „reabilitarea“ preoţilor, cărora le îndreptau spatele. Ei foloseau o tehnică manuală similară masajului de astăzi. Impresionat de această tehnică, el decide să o aducă cu el în Japonia. De popularizarea şi dezvoltarea acesteia s-a ocupat, însă, unul dintre elevii lui Hidegatsu, Masayuki Saionji, care este considerat fondatorul Terapiei coxale. În urma unui studiu, de peste 20 de ani, al diverselor practici terapeutice tradiţionale, Saionji a sistematizat această terapie şi a făcut-o cunoscută sub numele de Yumeiho®; în timp, ea a mai purtat denumiri precum Masaj Oriental Special Divin sau Terapie de Îndreptare a Coxalelor, Masaj şi Presopunctură. Masayuki Saionji a absolvit Nihon – Shiatsu senmon Gakko din Tokyo (Institutul Naţional de Terapii Tradiţionale Japoneze) cu titlul de maestru în terapii tradiţionale. În anul 1980, a înfiinţat la Tokyo Institutul Internaţional de Medicină Preventivă Practică. În prezent, există atât în Japonia, cât şi în multe ţări europene sau asiatice, centre medicale în care se pune un mare accent pe practica Terapiei Yumeiho®, datorită complexităţii efectelor sale asupra corpului uman.

Societatea Română de Yumeiho®

În întreaga lume există 10 Societăţi Naţionale de Yumeiho®, în tot atâtea ţări, care sunt subordonate administrativ Societăţii Mondiale de Yumeiho®, cu sediul la Tokyo, şi care la rândul ei este subordonată Institutului Internaţional de Medicină Preventivă Practică, condus de maestrul Masayuki Saionji. În anul 2000, lua fiinţă la Timişoara Societatea Română de Yumeiho® la iniţiativa dnilor Sorin Iga şi Radu Văcărescu – instructori-terapeuţi acreditaţi de Institutul Internaţional de Medicină Preventivă Practică – şi dr. Ofelia Lugojan, medic primar medicină generală şi homeopat. Asociaţia, nonprofit şi neguvernamentală, îi reuneşte pe toţi cei care practică Terapia coxală sau Yumeiho®, scopul principal al lor fiind promovarea şi acreditarea terapiei în România, precum şi introducerea metodei în conceptul de medicină integrativă. Preşedintele Societăţii Române de Yumeiho® este dl. Sorin Iga, care este în acelaşi timp şi director adjunct în cadrul Societăţii Mondiale de Yumeiho®.

Societatea organizează periodic cursuri de iniţiere în terapia Yumeiho®.
Tuturor absolvenţilor acestor cursuri de perfecţionare li se acordă certificate de absolvire emise de Ministerul Muncii.YUMEIHO DO